Lifestyle

Waarom ben ik donor?

Waarom ben ik donor? Voor zolang ik me kan herinneren is mijn moeder bloed donor en zijn mijn beide ouders orgaandonor. Jaren geleden was ik met mijn moeder in het UMCG tijdens een open dag en daar kon je je inschrijven als orgaandonor. Hier hoefde ik niet over na te denken en ik schreef me in. Ook ben ik al jaren bloed donor bij Sanquin en sinds een aantal jaar doneer ik plasma. Er zijn perioden dan ik maandelijks ga, maar er zijn ook perioden dat ik minder vaak ga omdat ik bijvoorbeeld gereisd heb.

Why?

Omdat het goed voelt. Ik ben ongeveer anderhalf uur per keer kwijt wanneer ik plasma ga doneren. Tijdens de afname lees ik een boek, schrijf ik een blog en klets ik met de verpleegkundigen die er werken of met degene die naast me zit. De tijd is echt binnen zo om en tijdens de afname krijg je altijd koffie/thee en een broodje. Het is dus een klein beetje me-time. En mijn organen: ik heb er na mijn overlijden niets meer aan. Dus ik kan alleen maar hopen dat ik het leven van iemand anders ermee kan redden. In mijn vak heb ik een aantal keren te maken gehad met iemand die op de wachtlijst staat voor een longtransplantatie. Het enige wat ik wil houden is mijn hoornvlies.

How?

Om plasma te doneren maak ik vaak online een afspraak en vul ik gelijk even een kleine test in om te kijken of ik mag doneren. Bij aankomst bij Sanquin moet je je kunnen legitimeren en krijg je een uitgebreide vragenlijst om in te vullen. Hierop staan vragen als: ben je zwanger, ben je in het buitenland geweest, of bepaalde ziekten in je familie voorkomen, of je onderzoeken hebt ondergaan en zo kan ik nog wel even doorgaan. Daarna word je bloeddruk en glucose waarden gemeten. Als alles oké is dan mag je doneren. Linker of rechter arm mag je zelf kiezen. Bloed geven duurt ongeveer 40 minuten en plasma ongeveer 90 minuten.

Pijnlijk?

Ik vind van niet maar ik heb een hele hoge pijngrens. Het aanprikken van je bloedvat is even gevoelig maar als de naald eenmaal zit is het pijnloos. Ik heb zelf na de donatie nog nooit klachten gehad. Sommige mensen hebben echt even nodig om bij te komen, er zijn zelfs mensen die tijdens de donatie onderuit gaan. Maar het kundige personeel is hier super alert op!

Ik ga dus voorlopig nog even door met het doneren van plasma. Helaas moet ik binnenkort geopereerd worden en zal ik denk ik een poosje niet mogen/kunnen geven. En ik ben benieuwd op jij al orgaan of bloed donor bent. Waarom wel of waarom juist niet! Heb je vragen? Stel ze in de comments!

Dit vind je misschien ook leuk...

1 Reactie

  1. I have just added this website to my bookmarks list. I do really like reading your all posts. Thanks so much. Judie Ugo Adonis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *